KALenGO
beszélő dobok -
- dob beszédek

 

MÁDY KÁLMÁN
dob, ütőhangszerek, billentyűsök

bio, fotó, videó      

 

A zene még gyerekkorában kezdődött, egy sok időt megélt családi zongorán. A zongora iránt megmaradt vonzalom mellett kamaszkorának zenéi a dob és ütőhangszerek iránti érdeklődést hozták. A Weather Report, Herbie Hancock, Keith Jarrett, Miles Davis jazzrock periódusának fénykora, és a pesti jazzklubok előtt kígyózó sorok korszaka volt ez.
Később, már egyetemi évei alatt a jazz mellett a népzenék iránt is megnőtt az érdeklődése. Így alakult ki az etno ütőhangszerek hangzásának szeretete, majd később azok integrálása a dobszettbe. Ezidőtájt lépett fel a franciaországi Dunquerque majd a cseh Karlovy Vary nemezetközi jazzfesztiválokon is, ahol a zenekarból Dés László a legjobb szólista díjat nyerte el.
Kreativ alkatánál fogva szívesen csatlakozott már a létrehozásakor az egyéni zenei világú Folk Iván gitáros-hegedűs egykori legendás zenekarához, amely a crossover műfaj hazai előfutára volt. Majd Gerendás Péter zenekaraiban és más produkciókban szerepelt, amelyek kapcsán számos kiváló zenésszel lépett pódiumra: Horváth Kornél, Gőz László, Dés László, Zorán, Csepregi Gyula, Borlai Gergő és még sokan, mindez a legkisebb kluboktól a Budapest Kongresszusi Központig.
Élete azonban úgy alakult, hogy életszakaszai aktív zenei periódusainak valahogy mindig épp akkor kellett felfüggesztődnie, amikor zenekarai révén a nagyobb ismertség köszöbére jutott. Ekkor szokott élete a "túlparton" folytatódni, ami szintén nagyszerű dolog, csak éppen másik moziban vetítik....
Első saját zenekarának ötlete Los Angeles-i kintlétén jött, de előtte már szerepelt a Makám együttes ausztriai koncertjein, és Grencsó István Zumzoo lemezfelvételén is. A saját zenekar, a Kalengo Ethnic Groove rövid idő alatt sok rangos fesztiválmeghívást, majd NKA lemez támogatást is kapott.

Kalman, foto: Underground Magazin

Jelenleg több zenei projektben is résztvesz hangszeresként, de szerzőként, hangszerelőként is.
Legjobban az új dolgok létrehozását szereti a kezdeti zenei ötletektől a teljes megvalósításig, belértve a felvétel hangmérnöki munkáját is.
A koncertek és felvételek dobos-ütős hangszer összeállítása mindig tükrözi egyéni zenei nézőpontját: dobszettből és kézi ütőhangszerekből összeállított speciális felszerelés, sokféle zenei ízzel, udu, frame drum, darabuka, piccolo conga, bongo, checkere, gato drum, cajonga, talking drum, anklung, caxixi és más érdekességek mellett esetenként a billentyűs is.
A különleges zenei megközelítés számos dob- és ütősfesztivál meghívást vonzott be.


 

Hangszeres fotók a közelmúlt koncertjeiből
(Kalengo Ethnic Groove, Varga János Projekt, Lighthouse Orchestra, Jazz K) -fotók: Kelemen Gábor
FonoFonó
Dob_ban
Dob-Ban dob fesztivál
A38
A38/MTV
Belv Feszt
Belvárosi Fesztivál
Marble HallRádió Márványterem Marble
Rádió Márványterem
Fészek klub
Díszterem

SzigetSziget


A38/MTV

PaksGastroblues fesztivál WorldWorld jazz feszt, Almássy FonóFonó

Mediterrán tánc, A38/MTV

Udu szóló, Dobosok farsangja

MIrage, A38/MTV

Cajon-konga szóló, Duna TV